Reprezentantele Dolj și Dâmbovița se vor confrunta în barajul pentru promovarea în Liga 3 din luna iunie. Asociațiile Județene de Fotbal din aceste două județe nu fac excepție de la regula fotbalului românesc. Totul se face după ureche și se încalcă într-o veselie maximă legile, statutele și regulamentele.

Am analizat în materialul anterior situația în care se află AJF Dâmbovița. Vom mai adăuga, pe scurt, un caz interesant, cel al ACS Atletic/ACS CSM Fieni.
La începutul sezonului, în Liga 4 Dâmbovița a fost înscrisă structura sportivă Atletic Fieni, care participase și în ediția 2016-1017, la finalul căreia s-a clasat pe locul 10.
Dintr-un motiv încă neelucidat, dar pe care îl bănuim, la startul competiției nu s-a mai prezentat Atletic Fieni (CUI: 17888515), ci o altă entitate, CSM Fieni (CUI: 38235284), înființată după disputarea meciurilor din prima etapă (19.08.2017). Cum s-a reușit transferul jucătorilor pe o entitate ce urma să se înființeze? Simplu! Prin abilitățile de magician ale președintelui AJF Dâmbovița, Emil Tudor. E de prisos, să mai spunem că avem de-a face cu un caz penal de fals și uz de fals, înșelăciune, etc.
Înființată la data de 21.08.2017, înscrisă în Liga 4 prin substituire, CSM Fieni nici măcar nu este autorizată de Ministerului Tineretului și Sportului să funcționeze ca structură sportivă. Știm că la AJF Dâmbovița e debandadă din moment ce nimeni din conducere nu se sinchisește de legi, statute și regulamente. Mai grav, se pare că nici Primăria Fieni nu stă mai bine la acest capitol. La fix o lună de la înființare, CSM Fieni primește din partea Consiliului Local 50.000 lei. Banii publici destinați finanțării activităților sportive. Altă faptă penală! Deturnare de fonduri, deoarece CSM Fieni nu poate accesa aceste sume, până la eliberarea Certificatului de Identitate Sportivă.
Cazul din Dâmbovița are un corespondent în Dolj. De 6 ori mai grav! La finalul sezonului trecut, ACS Podari (CUI: 31461179) a retrogradat din Liga 3, clasându-se pe ultimul loc în Seria 3, cu 13 puncte acumulate în 28 de partide. Această performanță a fost finanțată în 2016 cu 420.000 lei de Consiliul Local Podari (Hotărârea nr.33 din 05.04.2016), iar în 2017 au mai fost alocați alți 300.000 lei (Hotărârea nr.71/31.05.2017). Probabil, cei 300.000 de lei au fost prima pentru retrogradare. Din moment ce ultima etapă din Liga 3 se disputase pe data de 26 mai 2017. Mai mult, ACS Podari s-a retras din campionat de pe data de 19.04.2017, conform punctului 6 de pe ordinea de zi a Comisiei de Disciplină a FRF.
În consecință, pentru ce s-au dat banii? Pentru activitate sportivă sau pentru achitarea unor datorii? Pe linie sportivă, conform sancțiunii primite, ACS Podari a fost retrogradată în ultima categorie valorică, respectiv Liga V Dolj. În niciun caz, nu putea fi înscrisă în Liga 4. Așa că a fost înființată o altă entitate cu numele ACS Jiul Podari (CUI: 38392203), la data de 14.07.2017. Peste o lună, aceasta ia startul direct în Liga 4, cu gândul să promoveze în Liga 3. Fără să fie structură sportivă participă cu binecuvântarea AJF Dolj la o competiție, teoretic, sportivă.
Numai că visul promovării este spulberat de o altă grupare virgină. Fără meci oficial disputat până la debutul în Liga 4 Dolj. Adrian Mititelu critică pe unde apucă practicile conducerii FRF. Doar atunci când e lovit în interesul propriu și personal, dar procedează exact la fel. În cazul de față, atunci când profită de pe urma încălcării principiului promovării/retrogradării.
SC Fotbal Club U Craiova SA se află în procedura falimentului, cu datorii de 78,5 de milioane lei. Doar către bugetele de stat. Record absolut pentru cluburile de fotbal din România.
Pe motiv de procese, Adrian Mititelu a înființat în anul 2015 SC U Craiova 1948 SA pentru care a obținut CIS. Însă, a înscris-o în competiție după 2 ani de la înființare. Cum Liga 5 îi pute, pe modelul AMFB-ist, și-a înscris direct în Liga 4 noua structură sportivă. Pentru a nu fi mai prejos decât CSA Steaua, Academia Rapid sau CS FC Dinamo.
Mititelu a băgat mâna în buzunar și a făcut echipă. Parcursul din tur o dovedește. Punctaj maxim după 17 meciuri și un golaveraj de 93-16. Promovarea e ca și rezolvată din moment ce FRF va închide ochii, ca de obicei, la încălcare principiului promovării/retrogradării. În acest caz, Adrian Mititelu e fericit că FRF nu va ține seama de Statut. Ipocrizie ca la brutărie!
În baraj, SC U Craiova 1948 SA va întâlni o formație care, în acest moment, nu are personalitate juridică. Adică, fără drept de participare la baraj. Toate echipele fruntașe, până la locul 7, din Liga 4 Dâmbovița nu au personalitate juridică! O situație, probabil, unică la acest nivel. În total, doar cinci echipe din cele 18 au personalitate juridică.

Favorită pentru câștigarea campionatului pare a fi AS Recolta Gura Șuții, lider după prima parte a sezonului. Chiar dacă are doar un avantaj fragil față de AS Gloria 2015 Cornești, gruparea din Gura Șuții e hotărâtă să participe la baraj. Conducătorii promit că până în iunie vor obține Certificatul de Identitate Sportivă. Numai că, problema statutară nu e CIS-ul, pe care îl are, ci personalitatea juridică. Aici este partea delicată și dacă nu e tratată cu atenție, Recolta va proceda greșit, ca multe alte grupări aflate în aceeași situație.
Soluția corectă este următoarea. În cererea adresată judecătoriei și în actele constitutive trebuie să precizeze clar că Asociația Sportivă Recolta Gura Șuții, fără personalitate juridică, având ca membrii fondatori pe X, Y și Z, solicită acordarea personalității juridice. Astfel, se asigură continuitatea structurii sportive. Ulterior, cu încheierea judecătorească, se vor face modificările la ANAF și se va solicita MTS preschimbarea CIS-ului existent. Orice altă procedură va avea ca efect înființarea unei asociații noi, fără legătură cu actuala AS Recolta Gura Șuții. Procedura se aplică tuturor asociațiile sportive (care au CIS cu F) care doresc să dobândească personalitate juridică (CIS cu A2).
CONDUCERE NOUĂ, SCHIMBAREA DE MENTALITATE SE LASĂ AȘTEPTATĂ
Vom încheia cu câteva observații cu privire la conducerea AJF Dolj. O asociație județeană cu mari probleme de legalitate în trecutul nu foarte îndepărtat, când era condusă de Nicu Neagoe, urmat pentru un timp mai scurt de Silviu Bogdan. În cele din urmă, în noiembrie 2016 s-au organizat cât de cât niște alegeri mai decente, funcția de președinte fiind adjudecată la limită (51-47) de Horațiu Stănescu, fost președinte la ACS Podari. Într-un an și patru luni se pot realiza multe, însă doar ținem să-i reamintim domnului președinte al AJF Dolj primele două puncte ale programului său:
Adaptarea și completarea permanentă a Statului și Regulamentelor AJF Dolj, în conformitate cu prevederile Statutului cadru și cu Regulamentele F.R.F., precum și a legislației în vigoare.
Respectarea întocmai a Statutului AJF Dolj, a Regulamentelor și a Hotărârilor adoptate de Adunarea Generală a AJF Dolj, precum și a Regulamentelor FRF / UEFA / FIFA.
Din cele prezentate mai sus, realizarea lor se lasă încă așteptată…