În Liga a 4-a bucureșteană o echipă are în componență mai mulți jucători cu meciuri în Liga Campionilor decât are Dinamo! Am luat-o ca exemplu pe Dinamo, dar, la fel de bine, puteam nominaliza 90% din echipele din primul eșalon.
Mai mult decât atât, echipa din campionatul Bucureștilor are și un nume de notorietate care poate crea confuzie: CS Progresul București 2005. Însă, trebuie spus că, asociația a fost înființată de fostul fotbalist Dan Pavel și a primit personalitate juridică în anul 2006, an în care FC Național ocupa locul 6 în Liga 1.
Câțiva suporteri o consideră, fără temei juridic, succesoare a FC Național (SC FC PROGRESUL BUCUREȘTI SA există și se află în procedura falimentului, iar activitatea sportivă a fost preluată și continuată din 2009 de ASOCIAȚIA SPORTIVĂ FOTBAL CLUB PROGRESUL BUCUREȘTI), însă numele care activează acolo sunt de rezonanță pentru fotbalul românesc.
Antrenor cu experiență UEFantastică
Începem cu echipa tehnică și spunem că antrenorul acestei echipe este Valentin Negru, fost jucător al Rapidului UEFAntastic, care a ajuns până în sferturile de finală ale celei de-a doua competiții intercluburi europene.
În teren sunt câțiva jucători cu o experiență mult peste media Ligii a 4-a, în frunte cu căpitanul Epaminonda Nicu, cel care a câștigat campionatul cu Unirea Urziceni și a jucat în grupele Ligii Campionilor. Fundașul care are în palmares 559 de minute jucate în cupele europene în perioada 2008-2011 a împlinit 38 de ani, dar se află încă într-o formă fizică bună.
Marian Stoica a câștigat Supercupa României
Un alt „veteran” care a jucat la un nivel înalt este mijlocașul central Sorin Pană (36 de ani), care a jucat în Liga 1 pentru Concordia Chiajna și CS Otopeni. S-a retras din fotbalul profesionist în urmă cu 5 ani și a ales fotbalul amator din București. În prima ligă, cu rezultate mai bune decât Pană, a jucat și Marian Stoica, fost fundaș stânga al Rapidului, echipă cu care a câștigat Supercupa României în sezonul 2007-2008. Stoica (acum 29 de ani) a evoluat pentru giuleșteni și în eșalonul secund, până în sezonul 2014-2015.
Alți doi jucători cu experiență, de care poate că microbiștii au auzit mai puțin, sunt fundașul central Alin Stoica (fost la Concordia Chiajna, în Liga I) și mijlocașul central Silviu Rotaru (care a jucat în Liga a 2-a pentru Juventus București, actuala Daco Getica).
Șanse mici de promovare
În ciuda lotului experimentat, antrenorul Valentin Negru și președintele onorific Marin Dună sunt pesimiști în privința promovării. „ Pe noi ne interesează să facem o echipă, să ne lămurim de nivelul pe care-l avem până în iarnă și apoi să vedem dacă putem emite pretenții în play-off. E greu să avem pretenții în momentul ăsta, pentru noi important e să încercăm să jucăm”, declara Negru, citat de gsp.ro. Precauția sa a fost confirmată de rezultatul înregistrat în etapa a 4-a, când elevii săi au pierdut (3-4) în fața lui Bucharest United. A urmat înfrângerea (0-1) din derby-ul cu CSA Steaua.
Progresul București 2005 își desfășoară meciurile de pe teren propriu pe stadionul „Romprim”, printre puținele arene de fotbal cu suprafață de joc bine întreținută.
Deocamdată, nu sunt case de pariuri care să aibă în ofertă și meciuri din al patrulea eșalon, iar CS Progresul București 2005 nu pare a avea șanse în duelul pentru promovare cu CS Steaua.
Chiar dacă nu poate pretinde că este succesoarea clubului care are în palmares o Cupă a României, CS Progresul București 2005 are în lot cei mai mulți fotbaliști cunoscuți microbistului „de rând”, ceea ce poate ajuta asociația să-și creeze o imagine proprie.