Păltiniș Rășinari a fost învinsă cu 2-0 de ACS MSE Târgu Mureș, în prima manșa a barajului pentru promovarea în Liga 3. Însă, rezultatul partidei va fi omologat de comisiile jurisdicționale ale FRF, deoarece campioana Sibiului a contestat dreptul de joc al tuturor titularilor echipei gazdă!

ACS MSE Târgu Mureș este o structură înființată pe data de 27.02.2018 și, până sâmbătă, nu a participat la niciun joc oficial. Campioana județului Mureș a fost desemnată AS MSE 08 Târgu Mureș, asociație fără personalitate juridică care nu putea obține dreptul de participare în barajul pentru promovarea în Liga 3.
ACS MSE Târgu Mureș putea profita de îngăduința ilegală a FRF, dar nu a respectat nici măcar Hotărârea Comitetului de Urgență din data de 15 mai 2018.
Conform Hotărârii Comitetului de Urgență al FRF, asociațiile sportive fără personalitatea juridică, declarate de AJF/AMFB campioane județene, aveau posibilitatea să transfere (de fapt, să cesioneze) un drept pe care nici măcar nu-l puteau obține, din mai multe motive, către cluburi sportive (cu personalitate juridică) pentru ca acestea din urmă să participe în barajul pentru promovarea în Liga 3.
Pentru a crea sau, mai degrabă, a mima o aparență de legalitate, Departamentul Juridic al FRF a propus o procedură în câțiva pași pentru substituirea structurilor sportive respective.
Din lene sau de frică, AJF Mureș nu a operat modificările de la punctele 3 și 3.1 din Hotărârea Comitetului de Urgență al FRF din 15 mai 2018:
- Jucătorii legitimați la asociația sportivă solicitantă vor fi legitimați la structura sportivă cu personalitate juridică, cu excepția celor care își exprimă în scris refuzul de a fi legitimați la structura sportivă cu personalitate juridică.
3.1 După aprobarea cererii, AJF/AMFB va înscrie în fișele sportivilor și în carnetele de legitimare denumirea structurii sportive cu personalitate juridică, cu excepția sportivilor care au refuzat în mod expres continuarea activității la clubul sportiv.
Astfel, înainte de începerea meciului din prima manșă a barajului, delegatul celor de la Păltiniș Rășinari a constatat că jucătorii titulari ai ACS MSE Târgu Mureș apar în continuare ca fiind legitimați la AS MSE 08 Târgu Mureș, denumirea structurii sportive cu personalitate juridică nefiind înscrisă în carnetele de legitimare.
Astfel, s-a încălcat nu doar procedura stabilită prin Hotărârea Comitetului de Urgență al FRF din 15 mai 2015, ci și prevederile din ROAF și RSTJF cu privire la dreptul de joc.
Astfel, au fost încălcate prevederile art.4, art. 7 alin.1 lit.a) din RSTJF, art.13, art.44, art.45, art.48 din ROAF și art.83 alin.10.1, 10.4 din RD. Și am enumerat numai câteva dintre cele mai importante.
Pentru a fi un pic răi, credem că cei de la Mureș nu prea au înțeles ce au de făcut. Cel puțin așa reiese din comunicatul publicat pe site-ul AJF Mureș în data de 12 iunie 2018:
Clubul Sportiv AS MSE 08 Tg Mures are deosebita placere de a invita la evenimentul special reprezentat de jocul de baraj pentru promovarea in liga a III-a, disputat pe terenul Transil, in data de 16.06.2018, ora 18:00, contra echipei ACS Paltinis Rasinari (Sibiu). Avem nevoie de sprijinul moral al tuturor celor iubitori de fotbal si implicati in fenomenul fotbal si mai ales al inimosilor nostri suporteri, pentru a ne sustine in incercarea de a promova intr-un esalon superior, moment istoric in cadrul activitatii sportive a clubului nostru.
Persoana de contact: directorul sportiv al clubului, Gabor Tiberiu – tel. 0754 578 638
Presedinte AS MSE 08 Tg Mures,
Farczadi Attila
Începutul și sfârșitul comunicatului dovedesc confuzia în care se zbat cei de Târgu Mureș. O structură sportivă cu drept de participare în competiții, conform Legii 69/2000, poate fi asociație sportivă sau club sportiv. Nu poate fi ambele!
AS MSE 08 Târgu Mureș nu este club sportiv, ci asociație sportivă fără personalitate juridică. Cluburile sportive au personalitate juridică, dobândită în instanță, fiind autorizate de Ministerul Tineretului și Sportului să funcționeze ca structuri sportive.
Confuzia domnește în toată țara, inclusiv la București, cu toate că legea este cât se poate de clară. Pe această temă vom reveni separat, cu speranța că vom reuși să explicăm pe înțelesul tuturor diferențele majore dintre o asociație sportivă și un club sportiv.
Revenind la meciul de la Târgu Mureș, încheiem cu o mare nelămurire. De ce a permis arbitrul Marius Nechita Chioran din Cluj Napoca disputarea acestui joc, din moment ce avea obligația să verifice carnetele de legitimare? Dacă pe carnetele jucătorilor ar fi scris că sunt legitimați la SC F CR SA tot ar mai fi dat drumul la joc? Nu i s-a părut important faptul că jucătorii înscriși în raport erau legitimați la o altă structură sportivă decât cea care era programată la joc de FRF?
În consecință, manșa retur nici nu ar trebui să se mai dispute pentru că ACS MSE Târgu Mureș nu a respectat condițiile de participare la baraj și, la sesizarea Secretarului General la FRF, trebuie exclusă din competiție.