Vrei să te apuci de handbal? Acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le știi

0
153

Handbalul este un joc de echipă captivant și cu ritm rapid, foarte popular în Europa, care combină tehnicile de fotbal și baschet. Meciurile de handbal astăzi sunt mai spectaculoase decât în trecut, pentru că sportivii sunt mult mai bine pregătiți fizic și joacă și pentru public.

Desigur, dacă ești începător e mai puțin important spectacolul. Primul lucru care te preocupă este să cunoști foarte bine regulamentul. Apoi trebuie să înveți cum să driblezi și cum să trimiți cu forță și precizie mingea spre poarta adversă.

Să începem cu începutul. Un meci de handbal durează 60 de minute, timpul fiind împărțit în două reprize de câte 30 de minute. La meciurile de copii, o repriză are numai 20 de minute, întrucât efortul fizic este foarte intens.

Fiecare echipă este formată din șase jucători „de câmp” și un portar, plus 7 rezerve (sau 5). Spre deosebire de fotbal, nu există un număr limită de înlocuiri, jucătorii intrând și ieșind de pe teren la indicațiile echipei tehnice, fără să fie nevoie să anunțe arbitrul.  Jucătorii părăsesc terenul și intră numai peste propria linie de schimb.

În fața fiecărei porți este un semicerc în care nu au voie să calce nici jucătorii care se apără și nici cei care atacă (cu excepția portarului echipei aflate în apărare). În jurul semicercului este o linie întreruptă, care marchează distanța de 9 metri.

Mingea poate fi atinsă cu orice parte a corpului în afară de picior. Este invers decât la fotbal. În cazul în care ești microbist, poți practica ambele sporturi în același timp și poți urmări ce au făcut echipele favorite în secțiunea rezultate ieri.

Revenind la handbal, regulamentul prevede că jucătorul care deține posesia poate dribla (bate mingea de podea) sau poate face trei pași fără să dribleze, înainte de a da drumul la minge (altfel, se consideră că a făcut „pași”). Dacă driblează, ține mingea și apoi driblează din nou, mingea este dată echipei adverse (s-a comis „dublă”).

Aruncarea liberă și aruncarea de la 7 metri

După primul fluier, echipa desemnată atunci când s-a aruncat moneda pune mingea în joc, un jucător aflat în centrul terenului pasându-i unui coechipier aflat în propria jumătate. De fiecare dată când se înscrie un gol, echipa adversă primește mingea pentru a o repune de la centru. Dacă mingea părăsește suprafața de joc, atunci echipa care nu a atins-o ultima primește o aruncare de la margine (cu excepția cazului în care balonul a trecut de linia de fund a terenului, atinsă ultima dată de portar).

Jocul poate fi întrerupt atunci când un jucător ține, împinge, lovește sau împiedică un adversar. Arbitrul acordă mingea celeilalte echipe, pentru o aruncare liberă. Când faultul se petrece în semicerc, sau când unul dintre jucători calcă semicercul, atunci cealaltă echipă primește lovitură de la 7 metri. Între executant și portarul formației adverse nu se poate interpune niciun alt participant la joc. Meciul poate continua chiar dacă o echipă își reduce efectivul la mai puțin de 5 jucători pe teren. Numai arbitrii decid când poate fi întrerupt definitiv jocul.

Inferioritatea numerică

Faultul dur, violent, intenționat se sancționează cu eliminarea din joc, echipa jucând în inferioritate pentru 2 minute, iar jucătorul vinovat nemaiavând dreptul de a intra pe teren (după cele 2 minute de inferioritate, este schimbat cu alt jucător).

Nu există un număr limită de pase care pot fi schimbate între componenții unei echipe, dar, dacă arbitrii au senzația că echipa aflată în ofensivă nu atacă poarta, se dictează joc pasiv, iar mingea este acordată adversarilor.

Este important de precizat și că fiecare antrenor are dreptul la trei timeout-uri pe meci: cel mult două în fiecare repriză și doar unul în ultimele 5 minute de joc. Un meci de handbal este supervizat de doi arbitri cu drepturi egale, un cronometror si un scorer.

Nu este niciodată prea târziu să te apuci de handbal. Dacă ai talent și ești dispus să muncești foarte mult, poți ajunge să joci handbal de performanță.