Pariuri în agenții stradale sau pariuri online? Ce preferă pariorii

0
329

Lumea pariurilor este într-o continuă expansiune, datorită dezvoltării ramurii online. În același timp, numărul agențiilor stradale s-a multiplicat de 3,5 ori în ultimii cinci ani. Românii joacă atât online, cât și folosind „metoda clasică”, accesibilă în țara noastră încă de la sfârșitul anilor 90.

Pentru a înțelege de ce unii pariori preferă să plaseze pariuri pe Internet, iar alții merg în continuare în agențiile terestre, ar trebui să enumerăm caracteristicile celor două medii, structurate de câteva capitole de referință: promovare, plasarea primului pariu, taxele plătite, oferte promoționale, oferta sportivă, posibilitatea de a juca live, posibilitatea de a urmări evenimentele sportive, disponibilitatea platformei/a agenției terestre sau gradul de socializare.

Promovare

În ultima perioadă, operatorii online au fost mult mai prezenți pe piața de publicitate, totul culminând cu contractele de sponsorizare semnate cu echipa națională, cu organizatorii primelor două ligi și ai Cupei României, dar și cu cele mai importante cluburi din România. În plus, operatorii online și-au asociat imaginea cu glorii ale fotbalului românesc, practică urmată acum și de unele agenții de pariuri terestre.

Plasarea primului pariu

Capitolul „Plasarea primului pariu” poate fi explicat într-o singură frază în ceea ce privește offline-ul: pariorul se duce la ghișeu, dictează meciurile, dă banii și a plasat pariul. În online, trebuie mai întâi să își deschidă cont completând formularul de înregistrare, apoi să alimenteze acel cont și să treacă prin procedura de verificare a identității.

După ce a pariat, pariorul online poate intra în istoric să vadă dacă biletul este câștigător sau nu. Procedura s-a mai simplificat și pentru pariorul offline, care nu mai trebuie să verifice ce s-a întâmplat în fiecare meci. De exemplu, verificarea biletului jucat la Casa Pariurilor se face prin introducerea pe site a codului (PIN-ului) respectivului bilet.

Taxe și impozite

Cine pariază offline plătește o taxă de 5% din fiecare bilet, plus impozitul legal pentru biletele câștigătoare. Cine pariază online poate plăti taxa de viciu de 2% din valoarea fiecărei depuneri (unii operatori suportă ei această taxă) și plătește automat și impozitul legal, dar numai în momentul în care retrage bani, nu după ce a câștigat un bilet.

Pragurile de impozitare pentru veniturile din pariuri sunt următoarele:

  • 1% din suma retrasă din contul de pariuri online pentru retrageri până la 66.750 RON;
  • 667.5 RON plus 16% pentru ce depășește suma de 66.750 RON pentru retragere între 66.751 RON și 445.000 RON;
  • 61.187.5 plus 25% pentru ce depășește suma de 445.000 RON pentru retrageri de peste 445.000 RON.

Oferte promoționale

Pariurile online sunt foarte atractive atunci când vorbim de ofertele promoționale. Clienții noi beneficiază de pachete de bun venit, constând în fonduri suplimentare care multiplică uneori prima depunere, în Free Bets, Full Bets, pariuri fără risc etc. De asemenea, sunt oferte periodice pentru toți clienții, care își ajută pe aceștia să câștige mai mulți bani. La rândul lor, agențiile terestre suplimentează câștigurile de biletele tip acumulator cu un procent direct proporțional cu numărul de selecții.

Oferta sportivă

Ofertă sportivă este foarte bogată în online, atât ca număr de sporturi și de competiții, cât și ca număr de opțiuni de pariere. Operatorii tereștrii nu pot rivaliza din această perspectivă, pentru că nu au spațiu unde să afișeze o asemenea ofertă. Ei compensează, însă, cu pariuri speciale care nu se găsesc în online.

Pariuri live

Pariorii online pot plasa bilete oricând, de oriunde, pentru că operatorii și-au orientat platformele și către ecranele mici (telefoane inteligente, tablete), cu excepția momentelor destul de rare în care site-ul este operațiuni de în mentenanță. 

Pariorii offline sunt obligați să se deplaseze la agenția care nu are program non stop. Implicit, „online”-ul este mediul în care se poate paria live fără nicio restricție, la orice oră din zi și din noapte. În agenție este dificil să se parieze pe evenimente în desfășurare, pentru că e posibil să fie coadă la ghișeul unde se plasează biletul.

Transmisii live și socializare

Jucătorii care au conturi deschise la primi trei operatori online au acces la aproximativ 100.000 de evenimente transmise live în fiecare an! Și în agențiile terestre sunt ecrane pe care pariorii pot urmări meciuri, însă, evident, numărul evenimentelor transmise nu se poate apropia nici măcar de 5.000 într-un an. Offline-ul are, însă, avantajul fenomenului de socializare. În timp ce se uită la un meci, pariorul poate comenta fazele cu cei din jurul său. În online, „socializarea” se rezumă la prezența pe diverse forumuri de pariuri.

Fiecare mediu are avantajele și dezavantajele lui, iar pariurile online nu le exclud pe cele offline și viceversa.