Probabil, vă așteptați să povestim în acest material despre Progresul București. Însă, clubul condus de Tudor Iacov nu e singurul Progresul din țară care se opune prin mijloace legale stilului feudal de a conduce fotbalul asociație. Retrograzii din fruntea FRF și AJF/AMFB fac criză de apoplexie când vine vorba de progresul fotbalului, în general, și de Progresul, în special.
Astăzi, vorbim despre județul Dâmbovița, unul cu mari probleme juridice și de organizare, controlat, practic, de câțiva oameni care și-au împărțit moșia. Pe arenda numită fotbal s-a înscăunat un triumvirat, protejat de la Târgoviște și București de un membru al Comitetului Executiv al FRF, Marcel Gherghu, despre care am scris deja AICI.
Turnul Chindiei a fost transformat într-o fortăreață pentru Burlescu în tentativa de a rămâne lipit de scaunul de președinte al FRF. De altfel, ieri, campania electorală s-a desfășurat în birourile Primarilor din Dâmbovița și nu întâmplător. Burlescu s-a prezentat la Moreni în fața Primarului, a unui angajat al primăriei, cu funcția de administrator al clubului CSM Flacăra Moreni și a antrenorului echipei de Liga 3 a clubului de drept public, cu decizia Comisiei de Recurs pronunțată pe data de 27 februarie 2018 și publicată pe site-ul FRF în data de 2 martie. Aceasta reprezintă dovada protecției pe care o oferă în schimbul voturilor dâmbovițene la Adunarea Generală din 18 aprilie.
Prin decizia respectivă emisă de o comisie dependentă, numită abuziv Comisia de Recurs a FRF, a fost respins recursul înaintat de ACS Progresul Mătăsaru, prin care era atacată hotărârea Comisiei de Apel a AJF Dâmbovița. Membrii presupusei Comisii de Recurs nu numai că se fac de băcănie, ci își fac și profesia de tot rahatul. Și nu e prima dată. În primul rând, aceste persoane s-au umplut de maro atunci când au acceptat să fie numite într-o comisie jurisdicțională de un infractor condamnat penal pentru fapte de corupție în fotbal. Apoi, an după an, s-au adunat decizii hilare, adoptate la comanda șefului Departamentului Juridic și a Comisiei Juridice.
Oricine este implicat, cât de cât, în fotbal știe cum se face un transfer, cum se face o reamatorizare. În fapt, această procedură reprezintă fondul cauzei. Vom reface filmul evenimentelor, așa cum reiese din documentele cuprinse în dosar.
În data de 03.08.2017, jucătorii Tronaru Constantin Iulian și Iliescu Andrei, aflați sub contract cu CSM Flacăra Moreni, formația de Liga 3, au depus Cerere de Reamatorizare la AJF Dâmbovița.
Având în vedere că fișele și contractele jucătorilor se aflau la Federația Română de Fotbal, cererea de reamatorizare trebuia depusă la Camera Națională de Soluționare a Litigiilor, pentru a se putea verifica dacă aceștia îndeplinesc sau nu condițiile impuse prin art.2 din RSTJF.
În data de 17.08.2017, cei doi jucători semnează rezilierea pe cale amiabilă a contractelor de muncă încheiate cu CSM Flacăra Moreni. În data de 18.08.2017, Comisia pentru Statutul Jucătorului a încheiat un proces-verbal cu următorul conținut:
Cu ocazia ședinței Comisiei Statutului Jucătorului s-a luat următoarele decizii:
– Conform documentelor existente la dosarul depus de Asociația Sportivă Olimpicii Ulmi, privind legitimarea (Transferul) jucătorilor: Iliescu Andrei și Tronaru Constantin Iulian, de la Flacăra Moreni (Div. C) la Olimpicii Ulmi, Comisia decide:
– Documentele întrunesc condițiile de transfer (trecerea de la profesioniști la amatori). Începând de astăzi 18.08.2017, respectivii jucători sunt buni de joc pentru echipa Olimpicii Ulmi.
– S-a votat 3+1 (abținere)
Aici trebuie să menționăm faptul că la nivelul județului Dâmbovița, la data respectivă, nu exista Comisia pentru Statutul Jucătorului, respectivul proces verbal fiind încheiat de Comisia de Competiții și Disciplină, care primise și atribuțiile Comisiei pentru Statutul Jucătorului printr-o decizie nestatutară a președintelui AJF Dâmbovița, Emil Tudor. Tartorul județean consideră comisiile jurisdicționale, ca și omologul său de la FRF, ca fiind instrumente personale. Acestea nu sunt independente și numirea membrilor nu mai intră în atribuțiile Comitetului Executiv, două abateri grave pentru care Emil Tudor ar trebui sancționat drastic de Comisia de Etică și Disciplină a FRF.
Trecând peste aspectul lipsei de competență, soluția regulamentară pentru această speță era respingerea cererii ca prematur introdusă, pentru a ne exprima elegant. Orice cerere se judecă raportat la situația de fapt și de drept la data la care aceasta a fost introdusă. La data de 03.08.2017, jucătorii Tronaru și Iliescu se aflau sub contract cu CSM Flacăra Moreni. Cererea de reamatorizare poate fi introdusă doar după încetarea raporturilor contractuale.
Dacă până acum am constatat abateri grave de la Statutele și Regulamentele fotbalului asociație, spectacolul grotesc d-abia acum începe.
Pe data de 19.08.2017 se desfășoară meciurile primei etape a campionatului Liga 4, ediția 2017-2018, organizat de AJF Dâmbovița. La start se aliniază și trei grupări care nu aveau dreptul de a evolua în Liga 4: Olimpicii Ulmi (a primit locul celor de la Danteș Tărtășești), Roberto Ziduri (a preluat lotul și locul de la Sportul Geamăna) și ACS CSM Fieni (a înlocuit peste noapte pe Atletic Fieni, în urma unor probleme mai vechi ale Primăriei cu Curtea de Conturi). Această ultimă grupare va reveni în atenție mai târziu, prin luna noiembrie.
La data de 29.08.2017 are loc meciul dintre AS Olimpicii Ulmi și ACS Progresul Mătăsaru, încheiat cu scorul de 4-0 pentru gazde, însă oaspeții au contestat dreptul de joc al fotbaliștilor reamatorizați de AJF, Tronaru și Iliescu, motivând firesc că legitimarea acestora s-a făcut în condiții neregulamentare.
Contestația ajunge pe masa Comisiei de Competiții și Disciplină, aceeași comisie care a hotărât legitimarea jucătorilor Tronaru și Iliescu la Olimpicii Ulmi. Poate crede cineva că CCD/CSJ și-ar fi invalidat propria decizie? În loc să se recuze, pentru că se afla într-un clar conflict de interese, CCD transmite următoarea comunicare către ACS Progresul Mătăsaru, fără motivație:
Meciul Olimpicii Ulmi – Progresul Mătăsaru, se omologhează cu rezultatul din teren 4-0 pentru Olimpicii Ulmi.
Decizie 3-1
Președintele Comisiei de Competiții și Disciplină/Comisiei pentru Statutul Jucătorului este Stroe Vasile, al doilea stâlp al sistemului feudal instaurat de prea mulți ani la AJF Dâmbovița.
Ulterior, la cererea ACS Progresul Mătăsaru, CCD/CSJ emite următoarea argumentare:
Conform procesului verbal al Comisiei pentru Statutul Jucătorului din 18.08.2017, jucătorii Iliescu și Tronaru au fost reamatorizați și apoi legitimați la OLIMPICII ULMI, de la echipa FLACĂRA MORENI, în baza documentelor prezentate, verificate și anexele la cererile de transfer.
Atât! Stroe centrează, Stroe dă cu posteriorul! Credeți însă că încălcarea statutelor și regulamentelor se limitează la atât. Nici gând!
ACS Progresul Mătăsaru, căreia i-a fost refuzat sistematic accesul la probele din dosar (încălcare gravă a drepturilor procesuale), se adresează Comisiei de Apel a AJF Dâmbovița. Nici nu vă trece prin cap cine este secretarul acestei comisii “jurisdicționale independentă”. Nimeni altul decât Nistor Dumitru Laurențiu, al treilea pilon al fotbalului județean din Dâmbovița. Același Nistor Dumitru Laurențiu, aflat în fotografie alături de primarul din Moreni la întâlnirea electorală cu Burlescu și Boldescu. Mai precis, administratorul clubului CSM Flacăra Moreni, angajat al primăriei Moreni, direct interesat în legitimarea jucătorilor Tronaru și Iliescu la Olimpicii Ulmi.
Președintele Comisiei de Apel nu a dorit să participe la mascaradă și nu a semnat hotărârea Comisiei de Apel, prin care a fost respinsă acțiunea ACS Progresul Mătăsaru. Și-au asumat această hotărâre prin semnătură Năsăudeanu Nelu (membru) și Nistor Dumitru Laurențiu (secretar). Ulterior, Orbeci Viorel și-a dat demisia din funcția de președinte și în locul acestuia a fost instalat… Nistor Dumitru Laurențiu, iar Năsăudeanu Nelu a devenit secretar. Acesta din urmă este și observator la meciurile organizate de AJF Dâmbovița.
La modul cum se comportă, nu credem că vreunul dintre membrii acestor comisii au studii juridice, o condiție minimă, cel puțin pentru funcția de președinte.
De reținut, următorul pasaj din Decizia Comisiei de Apel Dâmbovița:
Delegatul (ACS Progresul Mătăsaru) (…) reclamă faptul că comisia (CSJ) nu este constituită regulamentar. A prezentat și un document intern al AJF Dâmbovița prin care aceasta solicită FRF, eliberarea fișelor sportivilor mai sus menționați, împuternicit să execute acest serviciu fiind Nistor Dumitru-Laurențiu aflat la acea dată la compartimentul Competiții pentru vizarea carnetelor echipei CSM Fl. Moreni – 28.08.2017 (împuternicirea a fost trimisă de AJF Dâmbovița prin fax către Compartimentul Competiții al FRF)
Cu toate că Decizia nr.11/12.10.2017 nu este semnată de președintele Orbeci Viorel, la finalul acesteia se menționează că:
”Decizia Comisiei de Apel a AJF Dâmbovița a fost luată în unanimitate de voturi”.
Decizia este însă lovită de nulitate deoarece nu conține elementele obligatorii: numele membrilor care au luat parte la deliberări, argumentele juridice pe care se bazează decizia și indicarea articolelor pe care se întemeiază decizia.
Hai că la AJF Dâmbovița e mai greu cu procedura. Însă, ce-au păzit membrii Comisiei de Recurs a FRF? Evident, scaunul lui Burlescu, tatăl lor!
În concluzie, a venit momentul ca membrii afiliați ai AJF Dâmbovița să înlăture triumviratul format din Emil Tudor – Stroe Vasile – Nistror Dumitru Laurențiu cât mai curând posibil de la conducerea fotbalului, deoarece și-a dovedit din plin nocivitatea. Prima ocazie va fi la Adunarea Generală din data de 26 aprilie. Cu toate că mandatul de 4 ani i s-a încheiat pe data de 14 noiembrie 2017, alegerile au fost stabilite la această dată deoarece Emil Tudor dorește să mai facă un pic de rău fotbalului cu un vot pentru Burlescu în data de 18 aprilie la Adunarea Generală a FRF.
Vom reveni cu o prezentare generală a situației din Liga 4 Dâmbovița, un județ care nu emite pretenții la barajul de promovare în Liga 3, deoarece nu are pe cine să trimită. Culmea, chiar dacă se află pe locul 11, ACS Progresul Mătăsaru este cea mai bine clasată echipă care îndeplinește condițiile regulamentare.