AJF Arad a trecut printr-o perioadă dificilă în urmă cu 4 ani. Fosta conducere a lăsat datorii cât casa, în special către bugetele de stat. Noua conducere a fost nevoită să solicite deschiderea procedurii de insolvență pentru continuarea activității. Ieșirea din criză aparține, fără doar și poate, președintelui Adrian Lucaci. Acesta a obținut un împrumut rambursabil în 7 ani din partea FRF (250.000 lei), iar apoi, prin accesarea de fonduri publice și europene, a reușit să implementeze o serie de proiecte interesante.

AJF Arad / Adrian Lucaci și Răzvan Burleanu
Cursurile de management sportiv, inițiate de AJF Arad, sunt inutile, atât timp cât singurele griji ale conducătorilor de cluburi sunt cheltuirea banilor publici și satisfacerea dorsală a primarilor

Însă, domnul Lucaci are două mari defecte. Primul e că îl susține necondiționat pe Răzvan Burleanu, fără ajutorul căruia consideră că nu ar fi reușit să rezolve anumite probleme. Cu toate că banii primiți de la FRF nu sunt banii lui Răzvan Burleanu, ci sunt banii membrilor afiliați. Dar fiecare cu gustul lui.

Al doilea e că nu îi place să respecte Statutul AJF Arad. Ceea ce provoacă dezechilibre și nu putem trece la fel de ușor cu vederea. Și vom puncta doar două aspecte grave.

  1. Comitetul Executiv condus de domnul Adrian Lucaci a fost ales în data de 7 februarie 2014 pentru un mandat de 4 ani. Ne așteptam ca la ședința din 29.01.2018, Comitetul Executiv să convoace Adunarea Generală pentru Alegeri. Se pare însă că membrii forului de conducere au uitat că pe data de 7 februarie 2018 li se încheie mandatul și Comitetul Executiv își pierde atribuțiile, inclusiv dreptul de convocare. Orice decizie adoptată după această dată va fi nulă de drept.
  2. Afilierea cluburilor de drept public cu încălcarea art.10 alin.4 din Statutul AJF Arad.

Liga 4, oglindă a AJF Arad

În Liga 4 Arad jumătate dintre participante, 7 la număr, sunt echipe ale unor cluburi de drept public. Ceea ce face aproape inutilă participarea în competiție a cluburilor de drept privat.

Singura formație care îndeplinește condițiile de participare la barajul de promovare este ocupanta locului 3, ACS Progresul Pecica. Aceasta este finanțată de Consiliul Local cu o sumă comparabilă cu cele primite ca buget de cluburile de drept public.

Nici structurile de drept privat din Liga 4 Arad nu sunt în regulă. În special, pentru că la patru din cele șapte nu am reușit să aflăm dacă sunt sau nu structuri sportive sau simple asociații cu personalitate juridică (nu apar în Registrul Sportiv de pe site-ul MTS).

Astfel, practic, Liga 4 Arad nu este o competiție de fotbal asociație, ci mai degrabă o metodă de a crea aparența de legalitate, necesară pentru conectarea robinetului la bugetele locale și cheltuirea banului public fără acoperire legală.

Și ne vom limita la două exemple, extrem de grave. CS INEU, ocupanta locului 2, este club de drept public înființat în subordinea Consiliului Local, fiind finanțat prin Bugetul Local. Numai că nu s-a mulțumit cu sumele alocate și a depus un proiect și Consiliul Local a mai alocat o sumă de bani (100.000 lei) din fonduri nerambursabile. În baza Legii 350/2005 privind finanțarea activităților nonprofit de interes general. Beneficiarii acestor finanțări pot fi, conform art.3 alin 1, doar “persoane fizice sau persoane juridice fără scop patrimonial – asociații ori fundații constituite conform legii – sau culte religioase recunoscute conform legii”. De remarcat și faptul că celălalt proiect depus, de către ACS Academia Brosovszky, a fost respins.

Membru în CEx AJF Arad cu mamă maltratată

Cel de-al doilea caz grav îl are în vizor pe unul dintre membrii Comitetului Executiv al AJF Arad, Cătălin Puia. Acesta este președintele clubului ACS Unirea Sântana, teoretic un club de drept privat. Numai că acest club este înființat de Consiliul Local, iar domnul Puia Cătălin este consilier local. Și fondurile sunt alocate tot pe Legea 350/2005 (186.660 LEI în 2017).

Însă domnul Puia are probleme mult mai mari de la o sumă mult mai mică, trasă din buget de mama sa, pentru o presupusă maltratare la care ar fi fost supusă în familie. Doamna Puia Ilena, educatoare, ar fi încasat 6.000 de lei în cadrul unui program destinat femeilor abuzate domestic. Interesant e și faptul că majoritatea beneficiarelor lucrează în cadrul administrației locale, făcând parte și din marea familie politică național liberală.

Așadar, AJF Arad funcționează mai degrabă sub sloganul “Totul pentru bani, nimic pentru fotbalul asociație!”

Și, din păcate, anticipăm că situația nu e cu mult mai bună la celelalte AJF-uri, acesta fiind sistemul promovat de administrația lui Răzvan Burleanu. Intențiile poate că sunt bune, dar rezultatele sunt mai mereu dezastroase pe termen lung. Exemple evidente sunt Centrele de Excelență, numirea lui Daum, decapitalizarea rapidă a FRF, etc.

Iată situația centralizată din Liga 4 Arad

AJF ARAD Cluburi Liga 4