AJF Argeș, trebuie spus din capul locului, se prezintă cel mai bine, din punctul de vedere al respectării prevederilor statutare, dintre toate AJF-urile analizate până în prezent. Forul condus de președintele Cornel Sorescu, reales la jumătatea anului 2017, are doar două abateri la nivel de Liga 4.
La Bradu, se duce o luptă “fotbalistică” între fostul și actualul primar. Florin Frățică este (vice)președintele clubului privat Atletic Bradu, a deținut funcția de primar și acum a “retrogradat” cu o treptă și ocupă fotoliul de viceprimar.
Învingător în alegerile locale, noul primar Dănuț Stroe nu mai dorește să finanțeze echipa rivalului Frățică și a înființat un club public, Real Bradu. Trecând peste argumentele false ale edilului-șef, cum că nu ar exista bază legală pentru finanțarea unui club privat, trebuie să reamintim că nu există bază statutară pentru afilierea și înscrierea în competițiile organizate de AJF Argeș a unui club de drept public. De altfel, Real Bradu este singurul club de drept public înscris în Liga 4 Argeș.
Finanțarea unui club privat se poate face în baza Legii 350/2005, în limitele stabilite de HG 1447/2007. Problema nu e că autoritățile locale alocă fonduri pentru finanțarea activității sportive, ci că, de multe ori, sar calul și dau mult mai mult decât prevede legislația și creează dezechilibre grave în competiții.
Cel mai bun exemplu este liderul din Liga 4 Argeș, Unirea Bascov. Consiliul Local asigură grosul finanțării cu 700.000 de lei, echivalentul unui buget chiar de Liga 2 și, astfel, Primăria a câștigat războiul cu restul adversarelor care nu se bucură de un suport atât de confortabil.
În aceste condiții, echipa Unirea Bascov a îndeplinit doar formalitățile pe teren și a luat un avans de 14 puncte la jumătatea “competiției”. Putem spune, fără rezerve, că echipa antrenată de Adrian Dulcea și Iulian Tameș și-a asigurat deja participarea la barajul pentru promovarea în Liga 3.
Totuși, conducerea clubului s-a preocupat și de atragerea altor sponsori, peste 10, ceea ce trebuie să constituie un exemplu de urmat.
Cea de-a doua abatere este reprezentată de înscrierea în competiția Liga 4 a unei echipe care aparține unei asociații care nu a dobândit statut de structură sportivă. ACS Basarabi Curtea de Argeș a fost înființată la data de 13.10.2016 (ceea ce înseamnă că a fost înscrisă abuziv anul trecut în Liga 5) și până la această data nu apare în Registrul Sportiv ținut de MTS. Admitem că poate fi vorba de o omisiune, însă e greu de crezut din moment ce ultima înregistrare e din data de 11.01.2018, prin care se acordă CIS unui club de drept public (Clubul Sportiv Comunal Suseni).
În final, mai trebuie spus că, din punct de vedere statistic, 6 din cele 16 echipe înscrise în Liga 4 nu au personalitate juridică.