Începem analiza campionatelor județe și a AJF-urilor în ordine alfabetică, cu Alba, în contextul în care peste câteva luni vor avea loc alegeri la FRF și, în vară, vom avea din nou de lucru la barajul pentru promovare în Liga 3. Până la data de 15 ianuarie, Asociațiile Județene aveau obligația să transmită un tabel cu cluburile/asociațiile sportive participante în Liga 4.
În urmă cu trei ani, Sorin Corpodean a demisionat din funcția de președinte al AJF Alba, în semn de protest pentru lipsa de interes a Consiliului Județean, care a sistat finanțarea AJF (în 2014 primise 300.000 lei). După două luni, în aprilie 2015, Adunarea Generală l-a ales președinte pe Cristian Petropulos, zis “Grecu”, protejatul fostului președinte.
Petropulos, conform CV-ului, pare un fel de Baboia de Apuseni. Absolvent al Facultății de Management al Universității Ecologice din București, acesta a îndeplinit funcții de răspundere ridicată în cadrul cluburilor CS Kozara Vințu de Jos – Liga IV (organizator de competiții) și FC Mulbach Sebeș – futsal (director sportiv). Apoi, a intrat în grațiile lui Sorin Corpodean și a fost numit secretar (2008 – 2013) și, apoi, secretar general (2013-2015) al AJF Alba, având numeroase atribuții, inclusiv administrarea site-ului instituției.
În urmă cu un an, Sorin Corpodean, președinte al secției de fotbal a clubului de drept public CS Ocna Mureș, a simțit probabil că a crescut la sân un șarpe, conflictul între cei doi ajungând inclusiv la faze de amenințări voalate prin intermediul comunicatelor de presă. Securea războiului a fost îngropată repede de Comisia de Apel a AJF Alba, care a întors hotărârea Comisiei de Disciplină în cazul jucătorului Gabriel Cotoară. Practic, toată treaba a fost de genul: “Bă, băiatule, bagă-ți mințile-n cap!”
Aici trebuie să facem o remarcă tehnică pe marginea comunicatului. Noul Statut a AJF Alba a intrat în vigoare la data înscrierii în Registrul Național ONG ținut de Ministerul Justiției, conform OG 26/2000. Decizia Civilă nr.200 prin care a fost aprobată modificarea Statutului AJF Alba a fost pronunțată de Tribunalul Alba la data de 06.04.2017 și e greu de crezut că instanța a redactat motivarea și a comunicat hotărârea pentru înregistrarea modificărilor în doar patru zile. Deci, înscrisul identificat ca Adresa nr.69, înregistrat la AJF Alba de CS Ocna Mureș în data de 10.04.2017 trebuia analizat în baza vechiului statut aflat încă în vigoare. În rest, textul comunicatului e un bla-bla-bla tipic pentru noul șablon de conducător cu nostalgii staliniste.
Domnul Petropulos mai avea un ghimpe în spate, vicepreședintele Hulea, dar a scăpat de el prin aplicarea unei suspendări de doi ani, exact cât mai avea din mandatul încredințat în 2014. Două vrăbii dintr-o lovitură, într-un interval de două săptămâni ale lunii aprilie 2016.
În iunie 2017 își începe ascensiunea fulminantă un alt personaj interesant, președintele clubului AFC Unirea 1924 Alba Iulia, Mihai Dăscălescu. Echipa a fost părăsită în luna februarie de doi dintre membrii fondatori, Consiliul Local și Consiliul Județean. Ceea ce reprezintă un gest cât se poate de normal, dar cu un impact negativ din punct de vedere financiar. Însă, în luna iulie, în asociație au intrat Gicu Grozav și omul de afaceri Mihai Oancea (Spice Fitness), iar sponsor principal al echipei a devenit firma Atlas Express & Logistics. Un model de urmat de toate cluburile de fotbal din România.
La Adunarea Generală din iunie 2017, președintele Unirii, Mihai Dăscălescu, până atunci reprezentant al cluburilor de Liga 4, a fost ales vicepreședinte al AJF Alba. Peste două luni, este ales și reprezentant al cluburilor din Liga 3 în Comitetul Executiv al FRF. Toate bune și frumoase, numai că alegerea domnul Mihai Dăscălescu, în această ultimă funcție, nu a fost validată de Adunarea Generală a FRF, conform Statutului. Și, totuși, semnează în veselie Deciziile Comitetului Executiv, inclusiv pe cele cu privire la destinația fondurilor primite de la FIFA și UEFA, ceea ce atrage nulitatea documentelor respective.
Nu e de mirare că reprezentanții cluburilor din Ligile 2 și 3, nominalizați în august 2017, se numără printre beneficiarii proiectelor trâmbițate de Răzvan Burleanu. Unul dintre aceste proiecte se referă la realizarea a 18 terenuri cu suprafață sintetică în asociere cu administrația publică locală. Două dintre acestea ar urma să fie realizate la Târgoviște (Chindia – Ghergu) și Alba Iulia (Unirea – Dăscălescu). Despre terenul de la Micești se vorbește încă din 2015, când Răzvan Burleanu a fost în vizită de lucru la Alba și a aliniat la raport toate autoritățile locale. Despre același teren vorbea și președintele Petropulos la final de 2016.
Contribuția FRF la fiecare teren ar fi de 150.000 de euro, însă în condițiile în care se zvonește că la Casa Fotbalului nu mai sunt bani nici pentru utilități e greu de crezut că autoritățile locale vor primi vreun euro. Mai mult, nu vor fi binecuvântate nici măcar cu semnătura lui Răzvan Burleanu pe acordul de asociere. Întrebați la Călărași, unde se așteaptă autograful de un an de zile. Condiția pusă de Burleanu e un nou mandat. Nu ar fi mai bine invers? Banii mai întâi și apoi mai discutăm despre mandat!
Dar să vorbim și despre unul dintre obiectivele propuse pentru 2018, adică o nouă promovare în Liga 3.
Lider de toamnă în Liga 4 Alba este AFC Transalpina 2014 din Șugag, asociație cu personalitate juridică, dar care nu avea CIS, cel puțin, până la data de 20.06.2017. Ceea ce înseamnă că sezonul trecut (locul 4 cu 51 de puncte) a participat, în mod sigur, în competiții fără să fie autorizată ca structură sportivă.
Pe locul secund se află clubul de drept public CS Ocna Mureș și nu mai e nevoie să mai amintim care este poziția noastră cu privire la afilierea cluburilor de drept public. La distanță de patru puncte față de lider se află AFC Sportul Petrești 2015, o altă asociație cu personalitate juridică, dar fără Certificat de Identitate Sportivă la data de referință indicată mai sus.
Pe locul patru, la cinci puncte de primul loc, se află CS Zlatna, asociație cu personalitate juridică și CIS din anul 2009. Următoarele trei poziții sunt ocupate de asociații fără personalitate juridică. Întregul tablou al Ligii a 4-a Alba îl găsiți în imaginea de mai jos.
Într-o situație mai deosebită se află ultima clasată, ACS Arieșul Apuseni Baia de Arieș, deoarece are ca membru Consiliul Local, nu are CIS și a primit finanțare publică pentru activitatea sportivă. Chiar dacă nu e vorba de o sumă mare, tot abuz în serviciu se cheamă.