CSA Steaua a primit o veste proastă din partea Ligii Profesioniste de Fotbal: în actuala formă de organizare, fiind un club de drept public, nu are dreptul de a participa în Liga I, care este o competiție profesionistă.

Vestea și mai proastă este că, în viitor, și Liga a 2-a ar putea căpăta statut de competiție profesionistă, ceea ce înseamnă că echipa Armatei poate promova cel mult până în Liga a 3-a. „Pentru a juca în competiții profesioniste, (n.r. CSA Steaua) trebuie să-și schimbe statutul de organizație de drept public în organizație non-guvernamentală sau societate pe acțiuni”, a explicat Justin Ștefan, secretarul general al LPF.

Oficialii spun că problema se va rezolva

Oficialii „roș-albaștrilor” au luat la cunoștință și au declarat că problema se va rezolva. Noul comandant CSA Steaua, Bixi Pompiliu Mocanu, a anunțat că Clubul Sportiv al Armatei Steaua ar putea fi reorganizat fie sub forma unei asociații non-profit, fie ca societate comercială: „. Nu știm la momentul de față cum va fi pentru că suntem la început, studiem în continuare și alte cazuri la nivel național să vedem cum sunt organizate și alte cluburi din punctul ăsta de vedere și când vom avea o soluție care va trebui să fie avizată nu numai de secretarul general, dar și de direcția generală juridică din cadrul ministerului, adică nu am mai vrea să ajungem la discuțiile care se învârt acum în jurul clubului Steaua vizavi de ce a fost anterior cu echipa de fotbal”.

Doi brazilieni sub comanda lui Lăcătuș

Între timp, echipa antrenată de Marius Lăcătuș, Ștefan Iovan și Gheorghe Nițu se pregătește pentru partea a doua a sezonului din Liga a 4-a. La reunirea de după vacanța de iarnă s-au prezentat 26 de fotbaliști, printre care doi brazilieni, Lucas Caetano și Matheus de Souza. „Fiara” Lăcătuș este convinsă că Steaua va juca în eșalonul secund cu minim 15.000 de spectatori în tribunele noului stadion care se construiește în Ghencea. Obiectivul pe plan îndepărtat este participarea în cupele europene.

Obiectivul imediat este, logic, promovarea în Liga a 3-a, o promovare pe care Steaua deja a obținut-o grație calificării echipei U19 la Liga Elitelor. Totuși, „militarii” nu doresc să profite de această portiță regulamentară, pentru că participarea în cel de-al treilea eșalon pe această cale impune unele condiții care ar compromite în mare măsură promovarea în Liga a 2-a:  echipa va fi obligată să folosească în fiecare meci trei jucători sub 19 ani și încă 5 sub 21 de ani. Acest detaliu a fost menționat de steaualibera.com, unul dintre site-urile suporterilor steliști.

Fanii finanțează echipa

Fanii au anunțat, în calitate de sponsor oficial, că și în sezonul 2018/2019 vor direcționa o sumă importantă în conturile clubului, dublă față de cea cu care au contribuit în campionatul anterior, când Steaua a pierdut lupta pentru promovare cu Academia Rapid. Din informațiile obținute de ProSport, dublarea sponsorizării înseamnă că AS47 va contribui anual cu circa 30.000 de euro la bugetul clubului. Suma ar putea fi completată și în sezonul următor prin contribuția sponsorului principal, o casă de pariuri, care plătește 50.000 de euro pe sezon pentru a-și pune numele pe tricourile steliștilor. În cazul în care Steaua va promova în liga a 3-a, sponsorul va plăti un bonus de 25.000 de euro.

Rămâne de actualitate și discuția despre o eventuală împăcare între Gigi Becali și Armată. Finanțatorul lui FCSB a anunțat că echipa se va numi din nou Steaua, chiar din acest an. Noua conducere a ministerului a declarat că împăcarea „nu există pe agendă”, dar nici nu a exclus sută la sută încheierea unui „armistițiu”. Se poate ajunge la o asemenea soluție mai ales dacă reorganizarea despre care vorbeam la începutul acestui articol va întâmpina dificultăți. Într-un interviu acordat pentru www.PariuriX.com, Nana Falemi era de părere că „CSA Steaua și FCSB sunt doi copii din aceeași mamă”.