Situația în care se află Academia Rapid îmbracă o sumedenie de aspecte, poziționate între hilar și penal.

R de la Rapid, motiv de dispută între Domnul Billy și Domnul Tuddy. Taxă de 1000 lei pentru utilizarea literei R
R de la Rapid, motiv de dispută între Domnul Billy și Domnul Tuddy. Taxa de 1000 lei pentru utilizarea literei R!

Ultima încheiere judecătorească, prin care a fost respinsă cererea de acordare a personalității juridice, pronunțată de Judecătoria Sectorului 2 subliniază tocmai aspectele de legalitate care se doresc încălcate sau ignorate. Și cităm ultima parte a motivării:

“Conform art.25 Alin.(1) Asociațiile sportive sunt structuri sportive fără personalitate juridică. Asociațiile sportive fără personalitate se pot constitui ca societăți civile particulare, potrivit legislației în vigoare. Constituirea unei asociații sportive fără personalitate juridică dă dreptul acesteia la obținerea unui certificat de identitate sportivă, precum și la afilierea la asociația județeană, pe ramura de sport corespunzătoare, în vederea participării la competițiile sportive oficiale locale.

Din Actul Constitutiv al petentei rezultă că, Asociația Club Sportiv Academia Rapid București 1923 a fost fondată în condițiile OG nr.26/2000 și potrivit prevederilor Legii nr.69/2000.

Având în vedere că aceasta exprimă voința membrilor nu se poate contesta caracterul entității pe care doresc să o înființeze.

Totodată, membrii petentei folosesc atât noțiunea de asociație, cât și pe cea de club.

Așadar, față de cele reținute anterior și constatând că potrivit art.25 alin.1 din Legea 69/2000, asociațiile sportive sunt structuri fără personalitate juridică, instanța urmează să respingă cererea ca neîntemeiată.

În dosarul 6800/300/2018 Asociația Club Sportiv Academia Rapid București 1923 a solicitat acordarea personalității juridice prin transformarea Asociației Sportive Academia Rapid din asociație sportivă în asociație.

Din start cererea a fost formulată greșit, ceea ce, de altfel, a reținut și instanța Judecătoriei Sectorului 2. Chiar dacă cererea ar fi fost formulată corect și nu ar fi fost aruncate în dosar o sumedenie de documente care nu aveau legătură cu cauza, cererea a fi fost oricum respinsă din motivele expuse în încheierea pronunțată de Judecătoria Sectorului 1.

Însă, cele mai importante aspecte care trebuie reținute sunt cele subliniate. Direct opozabile Asociației Sportive Academia Rapid. Primul arată greșeala capitală comisă din primul moment, în august 2017. Actul de înființare exprimă voința membrilor și acesta nu poate fi contestat, nici măcar de membri. Aceștia au înființat o asociație sportivă fără personalitate juridică. Drepturile acestei structuri sunt limitate și clar enunțate în lege.

Astfel, ajungem la cel de-al doilea aspect extrem de important. Asociația Sportivă fără personalitate juridică are dreptul să obțină un certificat de identitate sportivă. Precum și afilierea la asociația județeană, pe ramura de sport corespunzătoare, în vederea participării la competițiile sportive oficiale locale.

În concluzie, o Asociație Sportivă fără personalitate juridică nu poate participa în competiții decât în granițele unității administrativ-teritoriale în care își are sediul.

În acest punct, devine evident faptul că anul trecut FRF a încălcat legea, atunci când a permis participarea în barajul pentru promovare în Liga 3 unor asociații sportive fără personalitate juridică și apoi a permis substituirea câștigătoarelor cu alte structuri sportive. Cel puțin din acest punct de vedere, am reușit să forțăm FRF să intre anul acesta în legalitate. Însă obiceiurile vechi mor greu și vom stăm cu ochii-n patru pe penali.

Deci, Asociația Sportivă Academia Rapid, structură sportivă fără personalitate juridică, afiliată la AMFB și înscrisă neregulamentar în Liga 4, ediția 2017/18, va câștiga competiția, dar nu va avea drept de participare în barajul pentru promovarea în Liga 3.

Ceea ce am anunțat foarte clar, încă de pe 23 august 2017, însă se pare că activul de partid nu pricepe nici după 8 luni de eșecuri juridice.

Chiar dacă nu apare în acte, Domnul Tuddy de la 9-6-2 s-a gândit, ca și Domnul Billy, să pună stăpânire pe litera R. Vechea scenetă a Grupului Vouă e aproape profetică și Adrian Fetecău merită supranumit Nostradamus din Giulești. Chiar dacă este destul de lungă (12 minute), sceneta merită vizionată în întregime.

ANAF SCFCRBAșadar, hilarul nu mai trebuie demonstrat. Domnul Tuddy s-a gândit să pună stăpânire pe litera R de la Rapid și a dat ordin pe unitate pentru înființarea SC Fotbal Club R SA. Acționari sunt Ovidiu Burcă, Adrian Olariu și ACS Rapid Redivivus, fiecare cu câte o treime din acțiuni. Până aici nicio problemă.

 

Pentru obținerea în timp record a Certificatului de Identitate Sportivă, practic de pe o zi pe alta, a fost nevoie de un mic trafic de influență la nivel înalt.

CIS SC FC R BucureștiCine putea să îl facă? Domnul Tuddy sau Moustache? Nu știm. Cert e că MTS, condus de o domnișoară pricepută mai puțin la sport și mai mult la palincă, a eliberat CIS-ul într-un timp record, având în vedere că marea majoritate a solicitanților trebuie să aștepte cu lunile eliberarea documentelor.

Astfel, din 26 aprilie 2018, SC Fotbal Club R SA este structură sportivă și se poate înscrie în competițiile de fotbal de seniori, începând cu ultimul nivel valoric, adică Liga 5 organizată de AMFB.

Numai că planul Domnului Tuddy e unul infracțional. El dorește ca SC Fotbal Club R SA să substituie o altă structură sportivă, AS Academia Rapid (CUI și CIS diferite), la barajul pentru promovarea în Liga 3.

E posibil ca FRF să-i permită această scamatorie ieftină, dar cu siguranță se va adăuga pe lista lungă de infracțiuni aflate deja în plângerea depusă la DNA. Alături de multe altele care vor urma.

Ce vrea să facă de fapt, mai pe înțelesul tuturor, activul de partid? Să aducă în țară un Mercedes ultimul model, achiziționat în condiții dubioase și să circule pe la cluburile de fițe cu numărul de înmatriculare al unui vechi Trabant. Distracția va ține, dar numai până în momentul în care documentele vor fi verificate de Poliție și Procuratură.

Exact ca Domnul Billy, domnul Tuddy a convocat o conferință de presă cu ziaristele, de gen feminin și masculin, pentru a le explica cum e cu litera R de la Rapid.

Că Domnul Tuddy nu le are cu legea e foarte clar. La fel de clar e că niște iresponsabili i-au dat pe mână Sectorul 1.

Mai mult, Domnul Tuddy vrea să ne demonstreze cât de tare se pricepe la traficul de influență și ne povestește cum se duce el peste miniștri, precum un general sovietic, pentru a obține baza ProRapid. Legal, aceste demersuri trebuie derulate strict pe linie instituțională. Între Primăria Generală și ministerele respective. Iar dacă baza ProRapid va fi trecută în ograda Municipiului București, aceasta trebuie administrată de firma municipalității, S.C. COMPANIA MUNICIPALA SPORT PENTRU TOTI BUCURESTI S.A. Înființată de coana Firea tocmai în acest scop. În niciun caz de Primăria Sectorului 1.

Ce ne rezervă viitorul apropiat pe linie infracțională? AMFB va trimite către FRF o hârtie scrisă pe genunchi cu creionul chimic. O hârtie prin care Departamentul Competiții va fi informat că SC Fotbal Club R SA este câștigătoarea campionatului Liga 4. Chiar dacă, până în acel moment, nu toate rezultatele vor fi omologate.

Apoi, conform dictonului Crede Și Nu Cerceta, FRF va înscrie SC FC R SA în barajul pentru promovarea în Liga 3. Reprezentanta județului Giurgiu fie va fi convinsă de partid să bage capul la cutie, fie va face contestație cu privire la mai multe aspecte neregulamentare. Oricum, rezultatul va fi același, SC FC R SA va promova în Liga 3 și pentru vecie litera R va fi acoperită de rușine.

Procedeul a fost aplicat și verificat în anii precedenți.

Totuși, la final, avem o mare nelămurire. Cum se face că unul dintre puținii rapidiști adevărați de la Academia Rapid, Daniel Niculae, cu o contribuție esențială în obținerea pe teren a primului loc în clasament, nu a primit niciun procent, măcar de sămânță, în noua societate comercială Fotbal Club R SA? Poate că nu merită!