Federația Română de Fotbal a respins solicitarea înaintată de Steaua București cu privire la înscrierea în Liga 3, deoarece “nu există niciun temei regulamentar pentru a se putea aproba o astfel de solicitare”. Motivarea este corectă. Însă doar dacă FRF va răspunde la întrebarea “În baza cărui temei regulamentar a fost înscrisă în Liga 3 gruparea ACS Unu Gloria din Bistrița Năsăud?”. Altfel, vorbim de ipocrizie și abuz!

Steaua Codrin Munteanu
Cu toate că are alte atribuții ca secretar general al MApN, numele politicianului Codrin Munteanu este tot mai vehiculat în fotbalul românesc, inclusiv în cadrul ședințelor Comisiei de Disciplină a FRF.

În aceste condiții, Steaua București va mai evolua un an în Liga 4 București. Ceea ce și-a și dorit conducerea clubului din Ghencea. Cu excepția Colonelului de Justiție Florin Talpan, nimeni nu s-a bătut pentru drepturile clubului și pentru legalitate.

Evident, situația este generată de coluziunea unor interese politico-economice. FRF e controlată politic și Răzvan Burleanu nu se mai ferește când vine vorba de subordonarea fotbalului Partidului-Stat. Mai mult, chiar și în comisiile tocător se vorbește deschis despre influența exercitată de oameni politici. Ultimul nume pomenit este cel al lui Codrin Munteanu, secretarul general al MApN. Pe acest subiect vom reveni.

Legat de activitatea comisiilor federale. Acestea ar trebui să fie instanțe arbitrale și să judece conform regulamentelor și legilor. Având însă ordine clare în anumite dosare, aceste comisii își bat joc atât de regulamente, cât și de legi. Hotărârea pronunțată în cazul Steaua București vs AS Academia Rapid este edificatoare cu privire la modul în care se pervertesc legile în cadrul Comisiei de Recurs.

Pagina 7 Hotărare Steaua Academia RapidÎn imaginea alăturată redăm esențialul, adică argumentele prin care Comisia de Recurs a FRF a validat contractele de activitate sportivă încheiate în nume propriu de AS Academia Rapid, asociație sportivă fără personalitate juridică, deci fără capacitate de a contracta.

Ultimul paragraf, în care comisia exprimă o opinie prin care încalcă prevederile legii speciale la care face referire, cuprinse în anexă, prevederi omise în mod intenționat. Astfel, definiția contractului de activitate sportivă, de la litera f) este următoarea: convenția încheiată pentru o durată determinată între structurile sportive și participanții la activitatea sportivă prevăzuți la art. 67^1 alin. (1), care are ca obiect desfășurarea unei activități cu caracter sportiv. Modelul-cadru al contractului de activitate sportivă se stabilește prin ordin comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului muncii și justiției sociale. În consecință, modelul-cadru este parte a legii și, chiar dacă este stabilit prin ordin de ministru are putere de lege.

Apoi, comisia opinează că enumerarea, cu privire la conformitatea denumirii structurii sportive, este exemplificativă și nu limitativă, ceea ce este fals. Deoarece art.2 din ordin stabilește cât se poate de clar: “Contractul de activitate sportivă cuprinde în mod obligatoriu elementele prevăzute în modelul-cadru”.

Dacă intenția era să se dea posibilitatea tuturor structurilor sportive să încheie contracte de activitate sportivă în mod evident se putea preciza în paranteza respectivă (conform Certificatului de Identitate Sportivă).

Pe aceeași logică defectă a membrilor Comisiei de Recurs vom ajunge în situația ca o asociație sportivă fără personalitate juridică să încheie contracte de activitate sportivă cu copii, de 4-5 ani, sportivi de performanță amatori. Ce dacă nu au capacitate legală de a contracta? Comisia de Recurs prin decizia pronunțată spune că au dreptul, conform legii speciale, să semneze în nume propriu, fără acordul părinților sau al reprezentantului legal. Geniali! Dacă tot e sclavagism în fotbalul românesc hai să-i înrobim pe fotbaliști de când se nasc. Îi așteptăm la ieșire cu contractul de activitate sportivă și le luăm semnătura cu placentă cu tot!

Evident, tratamentul pentru acest tip de șmecherie e plângerea penală. Însă, cine să o facă din conducerea Steaua? Petrea, Lăcătuș sau Codrin Munteanu? Nu ne facem iluzii. Însă, fiind atacat direct de Radu Vișan, Colonelul de Justiție Florin Talpan are acum interes propriu să facă ceea ce trebuie făcut, deoarece Federația Română de Fotbal încearcă să-i închidă gura, prin aplicarea unei amenzi usturătoare pentru opiniile exprimate în calitate de reprezentat convențional. Ceea ce reprezintă hărțuire sau chiar reprimare nedreaptă. Dar rămâne de văzut dacă Colonelul de Justiție Florin Talpan mai are suficientă energie să lupte singur împotriva tuturor membrilor clanului…